Verdens beste gitarspillere

Innen musikkens verden er det kanskje få som får likestor heltestatus som gitarister. Her har vi samlet noen av de mest kjente og innflytelsesrike gitaristene gjennom tidende.

Jimmy Hendrix

HendrixIngen oversikt over de beste gitarspillerne er komplett uten Jimmy Hendrix. Født 27. november, 1942 i Seattle, Washington, lærte Hendrix seg å spille gitar som tenåring. Gjennom sin tid som musiker reiste Hendrix seg til å bli en rockegitar legende som begeistret publikum inn i 1960-årene med sin innovative elektriske spillestil. En av de mest kjente konsertene han holdt var på Woodstock i 1969, hvor blant annet den amerikanske nasjonalsangen, “The Star Spangled Banner” ble framført. Hendrix døde i 1970 av komplikasjoner i forbindelse med et utpreget dopmisbruk, men han satt sitt klare preg på musikkhistorien, og er en velkjent artist fram til den dag i dag.

B.B. King

Etter å har tjenestegjort i andre verdenskrig, ble Riley B. King, bedre kjent som B.B. King, en diskjockey  i Memphis, Tennesee. Her fikk han først kallenavnet “The Beale Street Blues Boy” som seinere ble kortet ned til kun “B.B.” etter hvert som han begynte å turnere som gitarist. King fikk sin første platekontrakt i 1949 og brukte de neste tiårene på å spille inn album og turnere flittig. I flere år spilte han over 300 konserter i året. Som en internasjonalt kjent artist har han jobbet med et bredt spekter av artister i flere forskjellige stilarter, men er mest kjent for å ha satt sitt preg på blues musikken. I 2009 vant King sin 15. Grammy-pris.

Slash

Slash ble født Saul Hudson i London, 1965. Han vokste opp i Los Angeles og lærte seg å spille bass som tenåring, men skiftet seinere over til gitar. I 1985 ble han et medlem av Guns N’ Roses, og ble raskt internasjonalt kjent for gitarriffene på sanger som “Sweet Child o’ Mine. Etter en konfliktfylt tid i bandet sluttet Slash i Guns N’ Roses i 1996. Fortsatt aktiv i musikken har Slash siden den tid vært gitarist for Velvet Revolver og også sluppet soloalbum.

Jimmy Page

Page ble født i 9. januar i 1944 i Heston, England. En ivrig gitarspiller fra ung alder ble han i 1965 medlem av bandet Yardbirds. I 1968 ble bandet omdøpt til det nå kjente Led Zeppelin. Bandet hadde enorm suksess med sitt første album, også kalt Led Zeppelin, og fikk raskt en stor tilhengerskare. Jimmy Page er fram til i dag kjent som en av de beste gitarspillerne i verden.

Chuck Berry

Chuck Berry var en av de mest populære og innflytelsesrike blues og rock artistene gjennom 1950, 60 og 70-årene. Mest allmenn kjent er han for sanger som “Johnny B Goode” og “My Ding-a-Ling.”

Berry var født 18. oktober 1926 i St. Louis, Missouri, og ble tidlig eksponert for musikk gjennom skolen og kirken. Han hadde en tøff oppvekst og måtte blant annet sone 3 år i fengsel for væpnet ran. Berry begynte regelmessig å gi ut musikk i 1950, men fikk ikke sin første store hit før ”Johnny B Goode kom ut i 1958. Videre økte populariteten enda mer med ”My Ding-a-Ling” som kom ut i 1972. Berry er kjent for sin unike gitarstil, smarte sangtekster og er regnet som en viktig del av utviklingen til rock and roll sjangeren.