Bestselgere

Mestselgende artister

Det er få artister som har vært med på å forandre musikkhistorien mer enn artistene vi skal se nærmere på i denne artikkelen. De har solgt flere millioner album og er blitt kjent i alle deler av verden. For å bedømme hvilke artister det er som har hatt mest påvirkningskraft på samfunnet gjennom tidene, kan vi se på hvor mange album de har solgt. Vi skal derfor nå presentere de fem mestselgende.

Før vi gir deg listen kan det være greit å komme med noen få opplysninger. Det er noe diskusjon om det spesifikke antallet solgte album, og det konkrete antallet varierer ut ifra hva du tar hensyn til. For å gjøre denne listen så korrekt som mulig har vi tatt utgangspunkt i bekreftet salg fra selskapene RIAA, Universal Records, Sony Entertainment, Warner Music Group, Billboard og EMI. Det antatte salget som ikke er mulig å bekrefte er i de fleste tilfellene 2 til 3 ganger høyere.

Med det sagt får du her de fem mestselgende artister og band i historien:

The Beatles – 257 millioner solgte album

Øverst på toppen troner ingen ringere enn “The Fab Four”. Bandet ble startet i 1960 i engelske Liverpool, og endte opp med å bestå av medlemmene John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. Gruppen hadde i løpet av sin karriere en enorm oppslutning, og var i stor grad med på å forme den moderne musikken. Det skal vanskelig la seg gjøre å gå gjennom livet uten å høre en Beatles sang, hvor noen av de mest kjente er “Let it be”, “A day in the life” og “Hey Jude. The Beatles har spikret sin plass i musikkhistorien, og vil nok for alltid bli regnet som ett av de største bandene gjennom tidende.

Elvis Presley – 206 millioner solgte album

Elvis er det kulturelle ikonet mange kjenner som “The King”, og populariserte rock and roll på midten av 1950-tallet. Presley står fortsatt som en av de viktigste personene innen popkulturen. Den dag i dag er hans tidligere eiendom, Grazeland Mansion i Memphis, fortsatt et pilsgrimsted for flere tusen fans.

Michael Jackson – 169 millioner solgte album

Jackson startet som et medlem av familiegruppen, Jackson Five. De fikk stor popularitet med sanger som “Ben”, “I’ll be there”, “One day in your life og ikke minst “ABC”. Michael brøt seinere med gruppen og startet på en enda mer suksessrik solokarrière. Han spikret selv sin plass i historiebøkene som en av verdens mestselgende artister med album og sanger som “Off the wall, “Thriller” og “Bad”. “Thriller” ble etter hvert verdens mest solgte album.

Kjent som Prinsen av Pop var Jackson med på å forandre ikke bare hvordan vi lyttet til musikk, men også måten vi så på musikk med nyskapende musikkvideoer, der spesielt videoen til “Thriller” og “Billie Jean” er mest kjent.

Madonna – 164 millioner solgte album

I sin storhetstid i 1980 var Madonna både Kate Perry, Lady Gaga og Beyonce Knowles samlet sammen i en artist. Hun sang seg inn til toppen av musikkverden med sanger som “Like a virgin”, “Material Girl” og “Papa don’t preach”. Hun hadde også den offisielle sangen til flere velkjente filmer på 80 og 90-tallet. Det inkluderer blant annet “This used to be my playground” fra “A League of their own”, og “I’ll remember” fra filmen “With honors”.

Elton John – 159 millioner solgte album

Elton John har den mestselgende singelen i historien med “Candle in the Wind” som kom ut i 1997, og var en minnesang om Prinsesse Diana. Han har hele 56 forskjellige Topp 40 sanger, 16 Topp 10 sanger, 4 nummer to sanger, og 9 etterfølgende album som alle har gått til topps på forskjellige bestselgerlister.

Blant de mest kjente sangene i tillegg til “Candle in the Wind” finner vi “Your Song”, Goodbye yellow brick road” og “I’m still standing”.