Festivaler i Norge

NorweianWood Norsk Festival

Mange regner kanskje ikke Norge som det store festivallandet, men spesielt om sommeren holdes det flere vel besøkte arrangementer. Vi skal se litt nærmere på de mest populære årlige festivalene her i denne artikkelen.

Norwegian Wood

Norwegian Wood ble startet i 1992 og blir holdt årlig i juni i Oslo. Festivalen har utviklet seg til å bli Norges største innen rock, og er et høydepunkt i manges sommerplaner. Festivalen har blitt gjestet av ikke bare av et stort antall faste årlige deltagere, men også av store internasjonale artister og band som Foo Fighters, Alanis Morisette og Nick Cave for å nevne noen. Navnet til Norwegian Wood kommer fra The Beatles kjente sang med samme navn. Festivalen går over fire dager i Frognerbadet, like utenfor Frognerparken, og representerer for mange starten på festivalsesongen i Norge.

Kongsberg Jazzfestival

En av Skandinavias største jazz festivaler blir holdt i juli i Kongsberg hvert år. Festivalen snur opp ned på den lille plassen utenfor Oslo, og trekker til seg yrende folkeliv i de fire dagene arrangementet varer. Siden 1964 har store navn gjestet hovedscenen på Kirketorget. Med et fokus på norske som internasjonale artister og forskjellige stilarter, har Kongsberg Jazzfestival et tilbud for de fleste.

Øyafestivalen

En av de største utendørsfestivalene i Norge, og gjerne den mest kjente, er Øyafestivalen. Det er en festival som går over 5 dager og har fokus på musikk fra indie og rockesjangeren. Hvert år er det en bred internasjonal samling av artister som står på scenen, og festivalen som holdes i Tøyenparken tiltrekker seg musikkfans i alle aldre. Øyafestivalen har også fokus på å være et miljøvennlig arrangement, og all mat som kan bli kjøpt på området er eksempelvis 100 % organisk.

Risør kammermusikkfest

Det var Leif Ove Andsnes, en av Norges og kanskje internasjonalt beste klassiske pianister, som i flere år var ildsjelen bak Risørs kammermusikkfest. Festivalen har blitt arrangert årlig hver sommer siden 1991, og tilbyr et bredt spekter av musikk fra det eldre til det nye og mer moderne. Det er en ideell stiftelse som står bak arrangementet, og målet er og stadig kunne presentere noen av de beste kammermusikerne nasjonalt og globalt på en norsk scene.

Slottsfjell

Slottsfjell er en festival som holdes i hjertet av Tønsberg i spektakulære omgivelser, og er et arrangement som normalt holdes over 3 dager. Her spiller både internasjonale og nasjonale artister. I 2015 skal blant annet Norges nye stjerneskudd Aurora Aksnes og rapperen Admiral P stå på scenen. I tillegg kommer også Motorpsycho og Demon Box.

Molde Jazzfestival

En annen stor norsk jazzfestival og det som er regnet som en av kanskje Europas eldste, er Molde Jazzfestival, etablert i 1961. I det som ofte er gratiskonserter rundt i Molde sentrum, fremvises det jazz ifra alle verdens kanter. Storheter som Herbie Hancock og Jamie Cullum har tidligere gjestet festivalen. Det er mye som skjer under Moldes Jazzfestival og i løpet av arrangementet holdes det normalt over 100 konserter. Mange av dem viser fram nye norske talenter.