Internasjonale festivaler

Festival

Lite er mer beskrivende for sommeren enn musikkfestivaler. Festglade mennesker, varmt vær og god musikk er alle ingrediensene som hører med festivaldeltagelse. Her i denne artikkelen gir vi deg en oversikt over noen av verdens største internasjonale festivaler.

Donauinselfest

Donauinselfest i Vienna, Østerrike, tar lettvint førsteplassen som den største festivalen på verdensbasis med over 3 millioner besøkende i 2013. Overraskende nok er det en noe ukjent festival for de fleste, som gjerne er i sammenheng med at det er begrenset med utenlandske tilreisende til festivalen. I hvert fall sett i forhold til lignende arrangement.

Festivalen holdes årlig over 3 dager, og de siste 30 årene har altså millioner av besøkende strømmet til det over 6 km store festivalområdet. Det er et relativt stort fokus på å promotere og få lokale østerrikske artister til å spille, men vanligvis er det også noen store internasjonale artister som er med på å fronte festivalen.

Coachella

Coachelle startet som en mindre festival som var tilrettelagt alternativ og indie musikk. Den dag i dag har Coachelle fortsatt en noe mer ”hippie” følelse over seg, men i det store og det hele har festivalen vokst seg forbi det å kun være for en mindre gruppe mennesker. Nå tiltrekker festivalen seg årlig noen av de største internasjonale artistene, og blir som regel utsolgt hvert år. Noe som betyr nesten 700.000 solgte billetter. Festivalen fikk også mye oppmerksomhet for sin ”gjennoppliving” av artisten Tupac med en hologramkonsert som var en stor suksess i 2013. Coachella blir holdt i California, USA.

Roskilde

Roskilde-festivalen i Danmark er kanskje ikke den største i internasjonal sammenheng, men den er fortsatt en av Skandinavias største med over 100.000 besøkende hvert år. Festivalen har blitt arrangert årlig siden 1971 og har et bredt spekter av musikksjangre på programmet. Festivalen donerer også alt av overskudd og profitt til veldedige formål.

Paléo

Paléo er en stor frivillighetsbasert festival som årlig arrangeres i Sveits. På tross av økonomiske rammer som er betraktelig lavere enn andre lignende festivaler, så klarer de fortsatt hvert år å tiltrekke seg band som populære Arctic Monkeys, og flere hundretusen deltagere. Paléo setter også fokuset på nye artister, og framhever i tillegg en verdensregion hvert år.

Rock in Rio

Festivalen som startet i 1985 var en braksuksess med en gang, og er fortsatt posisjonert som en av verdens største festivaler. Første året festivalen ble arrangert var det over 1.5 millioner besøkende som så internasjonale store band som Queen, AC/DC og Iron Maiden. Festivalen har siden den tid ekspandert i forskjellige retninger, og arrangeres nå både i Lisbon og i Madrid. De store internasjonale artistene kommer fortsatt, og på scenen til Rock in Rio har både Bruce Springsteen og Beyonce opptrådt.

Ultra

På tross av andre store festivaler som også er satt opp for elektronisk musikk, er det nok kun Ultra som kan selge ut alle festivalpassene sine i løpet av 20minutter. Det var akkurat det som skjedde når billettene ble lagt ut for salg tidligere i år. Tre ekstra festivaldager er også blitt lagt til, men etterspørselen etter billetter var fortsatt den samme. Det er nok sammenheng med at Ultra tiltrekker seg årlig alle de største artistene, og alle som er kjent innen den elektroniske musikksjangeren.