Så store er KISS

KISSKiss er har vært og er et av verdens mest innflytelsesrike band. Gruppen har sluppet flere album som det samlet sett har blitt solgt over 90 millioner eksemplarer av. I tillegg til flere suksessrike turneer har bandet også opptrådt på amerikanske Supe Bowl, Vinter OL i Salt Lake City, samt de opptrådte på finalen i Amerikanske Idol i 2010. Sendingen satte ny seerrekord med over 30 millioner som så bandet spille.

I tillegg til den musikalske suksessen har det amerikanske rockebandet også lisensiert vekk navnet sitt til en rekke forskjellig produkter gjennom karrieren. Det er estimert at bandet har navnet sitt på hele 3000 produkter, som inneholder alt fra matbokser til tegneserier og spilleautomater. All oppmerksomheten rundt bandet, sammen med den musikalske suksessen de har hatt, har gjort Kiss om til et merkenavn verdt flere hundre millioner.

Kiss er det bandet som har hatt flest produkter lisensiert vekk, og også det bandet som har tjent mest penger på slik virksomhet.  Spesielt er det bassisten i bandet og en av grunnleggerne, Gene Simmons, som har vært en stor pådriver for produktene. Simmons har svart på kritikerne til det brede spekteret av produkter at lisensieringen delvis kun er gjort for moro skyld.

Her får du noen av de mest kjente Kiss produktene:

Tegneserier

I 1977 var kjente Marvel Comics først ute med et blad som inneholdt en tegneserie om bandet, hvor alle medlemmene ble presentert som superhelter. Tegneserien ble imidlertid stanser etter få utgaver, og det var Image Comics som seinere tok opp tråden med en ny tegneserie. I perioden 1997 til 2000 gav de ut 31 utgaver av et nytt blad kalt Kiss: Psycho Circus.

Andre aktører har også vært involvert, og i 2002 var det Dark Horse comics som publiserte en ny tegneseriebok. Regien for bladet var det Joe Casey som hadde, kjent som en skribent bak X-Men filmene. Bladet fikk publisert 13 utgaver av serien før den ble stoppet i 2004.

De siste årene har Kiss også samarbeidet med flere andre aktører. Blant annet med skaperne bak den populære tegneserien ”Archer”. Samarbeidet der resulterte i en tv-serie med 4 episoder kalt ”Archie Meets Kiss”.

Spilleautomater

I den lange rekken produkter bandet har gitt navnet sitt til, finner vi også spilleautomater. Først ute var selskapet Williams Interactive som lanserte spilleautomaten “Kiss: Shout it out loud!”. Det var en spilleautomat som ble gjort tilgjengelig i både landbaserte og nettbaserte casinoer. Spillemaskinen og andre lignende varianter har vist seg å bli populære blant spillere, og automaten har blant annet musikken til Kiss integrert.

Actionfigurer

Et annet ettertraktet produkt som Kiss har lisensiert navnet sitt til er actionfigurer. Den første serien med figurer av bandmedlemmene ble produsert helt tilbake i 1978 av leketøyselskapet Mego. Av de to variantene som ble laget var den første en mer naturtro etterligning av bandet, mens den andre versjonen hadde superhelt elementer lagt ved dukkene.

Den mer moderne produksjonen ble i seinere tid tatt over av McFarlane Toys, og har produsert en hel rekke forskjellige utgaver. Ene utgaven var også knyttet opptil tegneserien Kiss: Psycho Circus, nevnt tidligere. En annen populær versjon er kalt ”Alive!”. Det er en kolleksjon som er basert på bandets turne i 1975.